top of page

Sanat Akımı Nedir, Sanat Akımları Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 23 May

Sanat akımları görseli

Sanat tarihi boyunca, sanatçıların ortak fikir ve tutumları doğrultusunda eser verdikleri belirli dönemler olmuştur. Bu dönemler, sanatsal akımlar olarak adlandırılır. Sanat akımları, belirli çağ ve dönemlere özgü olarak meydana gelir ve bazen sadece birkaç ay sürebildiği gibi, on yıllarca da devam edebilir. Peki, sanat akımı nedir ve sanat akımları nelerdir? İşte sanat tarihinin en önemli akımları!


İçindekiler :


Sanat Akımı Nedir?

Sanat akımı, ortak sanatsal fikir, tutum ve eser verme özellikleri gösteren sanatçı ya da sanat yapıtlarının içerisinde bulunduğu eğilimlerdir. Sanatsal akımlar, belirli bir döneme özgü olarak ortaya çıkar ve genellikle bir önceki akıma tepki olarak doğarlar. Modern sanat kavramıyla ilişkilendirilen sanat akımı kavramı, her yeni sanatsal tutumu avantgard olarak görür. Ancak, modern sanat öncesi döneme ait belirli akımları da tespit etmek mümkündür.


Klasik Sanat Akımları Nelerdir?

Rönesans (Klasizm) (15. yy - 16. yy)

Adem'in Yaratılışı Michalengelo

Rönesans, antik Yunan ve Roma sanatının yeniden doğuşu anlamına gelir. Avrupa'nın yüzyıllar süren uykudan uyanması ve bilim ile sanatta büyük bir patlama yaşanmasıdır. İtalya'da başlayan bu akım, daha sonra tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Rönesans resminde dinsel ve mitolojik konular işlenmiştir.


Manyerizm (1520-1600)

Manyerizm Örneği Madonna ve Çocuk

Manyerizm, İtalya'da ortaya çıkan ve "zarif stil" olarak tanımlanan bir akımdır. Sanatçılar, gerçekçi resmediş yerine yapıntıya vurgu yapar. Bu akım, Michelangelo’nun modellemelerinin veya Raphael’in zarafetinin doğal bir sonucudur.


Barok (17. - 18. yy)

Dört Kıta; Peter Paul Rubens tarafından; 1615 dolaylarında; tuval üzerine yağlıboya; 209 x 284 cm; Viyana Sanat Tarihi Müzesi (Viyana, Avusturya)

Barok, Rönesans sanatına bir tepki olarak doğmuş ve hareketlilik ile derinliği ön plana çıkarmıştır. Gölge ışık oyunları ve dairesel kompozisyonlar kullanılmıştır. Barok tarz, Bernini, Rubens, Caravaggio ve Rembrandt gibi sanatçılar tarafından temsil edilmiştir.


Rokoko (18. yy başı)

Sèvres porselenleri, 1756, içinde Cleveland Museum of Art (Cleveland, Ohio, ABD)

Rokoko, Barok dönemden doğmuş ve daha hafif, albenili bir tarza yönelmiştir. Saray yaşamının ağırbaşlı tarzına tepki olarak ortaya çıkmıştır. François Boucher ve Jean-Honoré Fragonard gibi sanatçılar Rokoko'nun önde gelen isimlerindendir.


Neo-Klasizm (18. yy ve 19. yy başı)

Horas Kardeşlerin Yemini; Jacques-Louis David; 1784; tuval üzeri yağlı boya; 3.3 x 4.27 m; Louvre[1]

Neo-Klasizm, Barok ve Rokoko'nun aşırılıklarına tepki olarak doğmuş ve klasik dünyanın sadeliğine dönüşü simgeler. Jacques-Louis David ve Jean Auguste Dominique Ingres bu akımın önemli sanatçılarıdır.


Romantizm (19. yy başı)

John William Waterhouse, Lady of Shalott 1888

Romantizm, duygular ve düşlerin ön planda olduğu bir akımdır. Tarihsel konular, folklorik öğeler ve renk kullanımıyla dikkat çeker. J.M.W. Turner ve Caspar David Friedrich bu akımın önemli temsilcileridir.


Realizm (19. yy 2. yarısı)

Realizm akımının yaratıcısı ve terimi literatüre kazandıran ressam olarak ün kazanan Fransız ressam Gustave Courbet'in Günaydın Bay Courbet adlı realist eseri. (1854)

Realizm, romantizme tepki olarak ortaya çıkmış ve gerçekçi temaları işleyen bir akımdır. İşçiler, tarlada çalışanlar gibi sıradan konular resmedilmiştir.


Modern Sanat Akımları Nelerdir?

Empresyonizm (İzlenimcilik) (19. yy sonu)

Calude Monet İzlenim Gündoğumu

Empresyonistler, doğrudan gözlemler yaparak güneş ışığının renkler üzerindeki etkilerini tuvallere aktarmışlardır. Claude Monet, bu akımın önde gelen isimlerinden biridir.


Post-Empresyonizm

Paul Cézanne (1839–1906)

Post-Empresyonistler, empresyonizmin sınırlı kurallarının ötesine geçerek doğayı kendi yaşam biçimleri içinde anlatmışlardır. Vincent van Gogh ve Paul Cézanne bu akımın önemli sanatçılarıdır.


Fovizm (19. yy sonu - 20. yy başı)

Henri Matisse
Henri Matisse

Fovizm, saf renklerin coşkuyla kullanıldığı bir akımdır. Renklerin işlevi duyguyu anlatmaktır. Henri Matisse bu akımın önde gelen isimlerindendir.


Dadaizm

Dadaizm Örneği

Dadaizm, Birinci Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkisine tepki olarak doğmuş ve sanatta kaosu ve akıldışılığı kucaklamıştır. Marcel Duchamp bu akımın önemli temsilcilerindendir.


Sürrealizm (Gerçeküstücülük) (20. yy başı)

Belleğin Azmi (The Persistence of Memory) Salvador Dali

Sürrealizm, bilinçaltının düşsel dünyasını yansıtan bir akımdır. Sigmund Freud'un çalışmalarından etkilenen bu akımın önemli sanatçıları arasında Salvador Dalí ve René Magritte bulunmaktadır.


Kübizm (20. yy başı)

Picasso'nun "Ağlayan Kadın" Tablosu

Kübizm, nesneleri geometrik şekiller olarak görür ve onları parçalar. Pablo Picasso ve Georges Braque bu akımın kurucularıdır.


Soyut Resim (Abstraksiyon) (20. yy)

Wassily Kandinsky

Soyut resim, doğa görüntülerinin soyutlanması veya sanatçının kendi ürünü şekillerin kullanılmasıdır. Wassily Kandinsky bu akımın öncülerindendir.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


MichelangeloAdem' in YaratılışıThe Creation of Adam.webp

E-Mail Bültenimize abone olun !

En yeni gönderileri kaçırmamak ve Sanat Dünyasının nabzını bizimle beraber tutmak için abone ol !

Abone olduğunuz için teşekkürler !

bottom of page