top of page

Modern Sanatın Doğuşu: Avangard Hareketler

Modern sanat, sanat dünyasında radikal değişimlerin yaşandığı bir dönemi kapsar. Bu yazıda, modern sanatın doğuşunu ve avangard hareketlerin etkisini keşfedeceğiz.


İçindekiler :


Modern Sanatın Tanımı

modern sanat nedir, modern sanatın tarihi

Modern sanat, genellikle 1880'lerin izlenimcilerinden (empresyonistler) 1960-70'lere kadar devam ettiği kabul edilen sanat dönemidir. Sanatta modernizmin temelleri, ressamların dünyayı gördükleri gibi temsil etmeyi bırakmalarıyla atılmıştır. Temsil, temel sorun haline gelmiş; sanat kendi kendisini konu haline getirmeye başlamıştır.


Modernizm ve Sanat Eleştirisi

modern sanat nedir

Sanat eleştirmeni Clement Greenberg, 1960'ta yazdığı "Modernist Resim" adlı makalesinde modernizmin özünün, disiplinlerin kendilerine has yöntemlerini, disiplinin kendisini eleştirmek için kullanmak olduğunu; bundaki amacın da o disiplini geliştirmek ve önemini artırmak olduğunu belirtir. Örneğin, ilk modernist filozof olarak kabul edilen Immanuel Kant, bilginin nasıl mümkün olduğunu sorgulamıştır. Greenberg'e göre, Kant'ın sanattaki karşılığı, ilk modernist ressam, Manet'dir.


Modern Sanatın Gelişimi

modern sanat nedir

Manet ve empresyonistler, üzerine resim yaptıkları yüzeyde boya, tuval vb. malzemelerin özelliklerini ve geçtikleri süreçleri saklamamış, aksine öne çıkarmışlardır. Sonrasında Cezanne eserlerini tuvalin dikdörtgen şeklini göz önüne alarak tasarlamıştır. Böylece doğadaki görüntülerin taklidi yavaş yavaş bırakılmış, temsil ikinci plana atılmıştır.


Modern Sanatın Kapsamı

modern sanat nedir

Modern sanat, on dokuzuncu yüzyılın ortaları ile yirminci yüzyılın sonları arasında ressamların, heykeltıraşların, illüstratörlerin ve mimarların eserlerini tanımlayan kapsamlı bir terimdir. Modern sanat, yirminci yüzyılın başlarında başlayan görsel sanatlar, müzik, tiyatro ve edebiyatta sanatsal bir dönem olan modern çağa denk gelir. Çoğu eser, on dokuzuncu yüzyılın ortalarından önce Batı kültüründe popüler olan gerçekçi, anlatı sanatının ötesine geçer.


İzlenimcilik ve Fovizm

modern sanat nedir

İzlenimcilik: İzlenimcilik, 1800'lerin ortalarından başlayarak modern çağda sanatın önünü açan sanatsal bir hareketti. İzlenimci ressamlar dünyayı gözlemleyip gördüklerine dair izlenimlerini şiirsel, kısaltılmış, renkli görüntülere dönüştürdüler.

modern sanat nedir

Fovizm: Fovizm, yirminci yüzyılın başlangıcından hemen sonra bir grup Fransız ressam tarafından benimsenen resim stilini tanımlar. Fovist sanat, geleneksel sanatın geleneklerine aktif olarak karşı çıkan, cesurca renkli ve natüralist bir tarza sahipti.


Kübizm ve Dada

modern sanat nedir

Kübizm: Kübizm, yirminci yüzyılın başlarında ortaya çıkan, gerçekçi biçim ve perspektife meydan okumaya çalışan avangard bir resim ve heykel tarzıdır. Belki de en iyi örneği Pablo Picasso'nun eseridir.

modern sanat nedir

Dada: Dada, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yirminci yüzyılın başlarında I. Dünya Savaşı'nı izleyen kültürel ve sosyal kargaşanın ortasında başlayan sanatsal ve edebi bir hareketti. Fransız sanatçı Marcel Duchamp'ın hazır yapıtlarının kanıtladığı gibi mantıksız ve saçma unsurları içerir.


Soyut Dışavurumculuk ve Sürrealizm

modern sanat nedir

Soyut Dışavurumculuk: Soyut dışavurumcu sanat hareketi, yirminci yüzyılın ortalarında New York'ta ortaya çıktı. Spontane, duygusal tablolara dayanan hareket, aksiyon boyama ve renk alanı boyama olmak üzere iki ana stili kapsıyordu.

modern sanat nedir

Sürrealizm: Sürrealizm, 1920'lerde ortaya çıkan ve insanın yaratıcı potansiyelini gerçekliğin veya rasyonalizmin kısıtlamalarından kurtarmaya çalışan avangard bir sanat hareketiydi. Görsel sanatlarda sürrealizm, rüyaları, halüsinasyonları, kabusları veya sadece sanatçının hayal gücünü yönlendiren görüntüleri absürt ve gizemli şekillerde yan yana getirir.


Minimalizm ve Pop Art

modern sanat nedir

Minimalizm: Minimalizm, 1950'lerin sonlarında ve 1960'ların başlarında, önceki on yılın soyut dışavurumcu hareketine bir yanıt olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde gelişti. Temiz çizgiler, minimal renk ve temel şekillere odaklanarak aşırı sadeliği vurgular.

modern sanat nedir

Pop Art: Pop art, yirminci yüzyılın ortalarında Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'de ortaya çıkan avangard bir modern sanat hareketiydi. Pop sanatçıları, Hollywood filmleri, gazete reklamları, çizgi romanlar ve çizgi filmler dahil olmak üzere kitle iletişim araçlarından ve popüler kültürden görüntüleri ödünç aldılar ve kendilerine mal ettiler.


Modern Sanatın Özellikleri

Soyutlama: Dağınık gerçekçi akımlar dışında, çoğu modern sanat soyutlamayı tercih eder. Bu, Braque ve Picasso gibi kübistlerin geometrik yapısökümlerinden Ronnie Landfield ve Dan Christensen'in lirik soyutlamasına kadar uzanır.


Basit Formlar: Barok, neoklasik ve romantik sanatın gösterişli süslemelerinin aksine, modern sanat çizimlerinin çoğu, güçlü renk ve geometrik şekle sahip daha basit formlar kullanır.


Bir İfade Olarak Sanat: Modern sanatçılar, çalışmalarını sıklıkla açıklamalar yapmak için kullandılar. Bazıları dünya olaylarını ve zamanlarının siyasi meselelerini ele alırken, diğerleri çağdaş toplumu yansıttı.


Sonuç

Modern sanat, sanatçılar ve hareketler aracılığıyla, dünyayı farklı bir bakış açısıyla yorumlama çabasıdır. Bu dönemin sanatı, izleyicilere sadece estetik değil, aynı zamanda düşünsel bir deneyim de sunar.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


MichelangeloAdem' in YaratılışıThe Creation of Adam.webp

E-Mail Bültenimize abone olun !

En yeni gönderileri kaçırmamak ve Sanat Dünyasının nabzını bizimle beraber tutmak için abone ol !

Abone olduğunuz için teşekkürler !

bottom of page