top of page

British Museum: İnsanlık Tarihinde Bir Yolculuk

Britsh Museum ana girişi
Britsh Museum ana girişi

içindekiler :




Kuruluş ve Büyüme


British Museum, 1753 yılında hekim ve doğabilimci Sir Hans Sloane'un geniş kitap, el yazması ve doğa tarihi nesneleri koleksiyonunun hükûmet tarafından satın alınmasıyla kuruldu. Müzenin kuruluşunda ayrıca Oxford kontları Edward ve Robert Harley'nin el yazmaları koleksiyonu ve Sir Robert Bruce Cotton'ın antika eserleri de katkı sağladı. II. George'un Krallık Kütüphanesi'ni 1757'de armağan etmesinin ardından müze, iki yıl sonra Bloomsbury'deki Montagu House'da halka açıldı.


19. yüzyılda arkeolojiye olan ilginin artmasıyla, British Museum armağanlar, satın almalar ve bazı durumlarda tartışmalı yollarla Antik Çağ'a ait paha biçilmez eserler elde etti. Bu dönemde elde edilen eserler arasında Atina Akropolisi'nden Elgin Mermerleri de bulunmaktadır. Müzenin genişleyen koleksiyonu için daha büyük bir yere ihtiyaç duyulunca, Sir Robert Smirke tarafından tasarlanan ve 1847'de tamamlanan günümüzdeki yapı inşa edildi. Müzenin başkütüphanecisi Sir Anthony Panizzi'nin çizdiği dev kubbeli kütüphane ise on yıl sonra tamamlandı. Doğa tarihi koleksiyonu ise 1883'te Güney Kensington'a taşınarak Doğa Tarihi Müzesi adını aldı. 1973'te British Museum'daki ve diğer kütüphanelerdeki el yazması ve basılı kitap koleksiyonlarının bir araya getirilmesiyle British Library oluşturuldu.



Sloane'un Jamaika'ya Yolculuk Eserinin Kapak Sayfası,
Sloane'un Jamaika'ya Yolculuk Eserinin Kapak Sayfası,

Koleksiyonlar ve Öne Çıkan Eserler


British Museum koleksiyonları dört ana bölümde toplanmıştır: Eskiçağ yapıtları bölümü; sikkeler ve madalyalar bölümü; baskılar ve çizimler bölümü; günümüzde ayrı bir yapıda bulunan "Museum of Mankind" (İnsanlık Müzesi) adı verilen etnografi bölümü.


Eskiçağ Yapıtları
Eskiçağ Yapıtları


Eskiçağ Yapıtları


Bu bölüm, Mısır, Batı Asya, Antik Yunan ve Roma, tarih öncesi İngiltere, Orta Çağ ve Doğu eserlerinden oluşan koleksiyonları kapsar. Müzedeki ünlü yapıtlar arasında, Mısır hiyerogliflerinin çözümlenmesini sağlayan Reşit Taşı, Asurbanipal'ın Ninova'daki sarayından gelen Asur kabartmaları, Bodrum'daki Mausoleion'dan frizler ve Sutton Hoo Gemi Mezarlığı yer alır.


The Rosetta Stone in the British Museum.
The Rosetta Stone in the British Museum.

Sikkeler ve Madalyalar


Farklı kültürlerden para birimlerinin ve madalyaların kronolojik bir sergisini sunar.


İngiliz Müzesi Madeni Para ve Madalya Bölümü École Polytechnique Ancona İngiliz Müzesi Madeni Para ve Madalya Bölümü, Coin, maden, nakit, nesneleri png
İngiliz Müzesi Madeni Para


Baskılar ve Çizimler


Michelangelo, Raphael ve Rembrandt gibi ustaların eserlerini içeren bu bölüm, grafik sanatların evrimini gözler önüne serer.


Kumaşçılar Loncası Müfetişleri
Kumaşçılar Loncası Müfetişleri

Etnografi (İnsanlık Müzesi)


Dünya çapındaki çeşitli kültürlerden gelen eserleri barındırır ve bu koleksiyon, Afrika’dan bronz ve fil dişi heykelcikleri gibi parçaları içerir.


Fildişinden yapılmış bir  Benin maskesi.
Fildişinden yapılmış bir Benin maskesi.

Modern Dönem


20. yüzyılda British Museum birçok değişiklik geçirdi. Doğa tarihi koleksiyonu Güney Kensington'a taşınarak Doğa Tarihi Müzesi adını aldı ve British Library oluşturuldu. Bugün, British Museum eğitim ve araştırma merkezi olarak faaliyet göstermeye devam ediyor ve her yıl milyonlarca ziyaretçiye ilham veriyor. Koleksiyonları, sergileri ve akademik çalışmaları ile insanlığın ortak mirasını koruma ve keşfetme misyonunu sürdürüyor.


Müzenin başkütüphanecisi Sir Anthony Panizzi'nin çizdiği planlara göre yapılan dev kubbeli kütüphane
Müzenin başkütüphanecisi Sir Anthony Panizzi'nin çizdiği planlara göre yapılan dev kubbeli kütüphane

1 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


MichelangeloAdem' in YaratılışıThe Creation of Adam.webp

E-Mail Bültenimize abone olun !

En yeni gönderileri kaçırmamak ve Sanat Dünyasının nabzını bizimle beraber tutmak için abone ol !

Abone olduğunuz için teşekkürler !

bottom of page